İlçemiz

İlçenin tarihi hakkında yapılan araştırmalarda tarih öncesi çağlara ait kesin bir bilgi elde edilememiştir. M.Ö. 1900 yıllarında bölgeye hakim olan Psidialılar yerleşimin başlangıcı kabul edilmektedir. İlçe merkezi ve köylerindeki değişik yerlerde bulunan tarihi belgeler Lidyalılar, Frigyalılar ve Roma İmparatorluğu dönemlerinde bu bölgede yerleşimin bulunduğunu göstermektedir.
        Türklere Anadolunun kapısını açan 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra 1075 yıllarında bölgenin Türkmen kavimlerinin hakimiyeti altına girmesi ile birlikte İlçemize Türkler yerleşmişlerdir.Anadolu Selçuklu Devleti ve Hamit oğulları beyliğinin hakimiyetinde kalan Kemer 1286 yılında Gölhisar’ a mülhaktır.
        İlçenin tarihi hakkında yapılan araştırmalarda tarih öncesi çağlara ait kesin bir bilgi elde edilememiştir. M.Ö. 1900 yıllarında bölgeye hakim olan Psidialılar yerleşimin başlangıcı kabul edilmektedir. İlçe merkezi ve köylerindeki değişik yerlerde bulunan tarihi belgeler Lidyalılar,  Frigyalılar ve Roma İmparatorluğu dönemlerinde bu bölgede yerleşimin bulunduğunu göstermektedir.
        Türklere Anadolunun kapısını açan 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra 1075 yıllarında bölgenin Türkmen kavimlerinin hakimiyeti altına girmesi ile birlikte ilçemize Türkler yerleşmişlerdir.
        Anadolu Selçuklu Devleti ve Hamit oğulları Beyliğinin hâkimiyetinde kalan Kemer 1286 yılında Gölhisar’ a mülhaktır. 1305/1887 tarihli salnamede 7 dükkan, 1 lonca altı, 1 yağhane, 22 camii, 9 mescit-namazgah, 21 sıbyan mektebi, 4 medrese olduğu kaydedilmiştir. 1899 yılında ise nahiye olarak bağlı 22 köyünde 1178 hane ve 4948 nüfuslu olduğu belirtilmektedir.
        Cumhuriyet tarihinde Burdur ilinin teşekkülünden itibaren bir nahiye merkezi olarak kalmış, 1956 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur. 19 Haziran 1987 tarih ve 3392 sayılı Kanun’la KEMER ismiyle ilçe olarak kurulması kabul edilmiş ve 08 Ağustos 1988 tarihinden itibaren ilçe teşkilatı faaliyete geçmiştir. Kayıtlarda merkez olarak BÖBEKLER köyü gösterilmekte, SERTAÇ ve KEMER isimleriyle yer almaktadır.
        Kemer ilçesi kuzey ve doğuda Burdur ili merkez ilçesi, güneyde Antalya ili Korkuteli ilçesi, güney batıda Tefenni ilçesi ve batıda Karamanlı ilçeleri arasında yer almaktadır. İlçe merkezi ise ilçeye bağlı Akören, Akçaören, Pınarbaşı, Yakalar köyleri ile Karamanlı ilçesi Kılavuzlar köyleri ile çevrilidir.

İlçe merkezi Yakalar, Belenli köylerinin güneyini kaplayan ve Antalya ili Korkuteli ilçesi ile tabii hudut teşkil eden Rahat dağları eteğinde kurulmuştur.